Af Oliver K. Mikkelsen og Marcus B. Petersen
Hvert år kommer menesker ca 20.000 tons affald i nordsøen og 8 mio. tons affald i verdenshavene. Verdenshavene er truet og vi har interviewet havbiologen Jeppe fra Fjord & Bælt forskningscenter
Hvad er din mening om alt plastikken i havet?
Det er vel nok som alle andres mening - det er knap så godt.
Har du selv set skrald i havet heroppe på nordfyn, eller har du oplevet det andre steder?
Når vi har skoleklasser heroppe og vi går en tur på stranden, er der ikke en eneste gang hvor vi ikke har fundet noget skrald, så det er der, men slet ikke så meget som andre steder i verden". Biologen Jeppe, garantere at hvis man går en tur på stranden, vil man altid kunne finde noget skrald heroppe. Når Jeppe finder noget skrald, så bliver han mega sur på, hvad mennesker kan gøre mod naturen.
Er det farligt for marsvinene og andre dyr med fiskenet i havet?
Altså der er to forskellige fiskenet som vi arbejder meget med. Den ene er en form for bundruse som er et stort net vi bruger når vi forsker. Der kan marsvinene svømme ind og spise fisk og så bagefter svømme ud igen. Men så er der også et meget stort net, med meget tynde snore der gør at fiskenes gæller sidder fast, men snor marsvinet så svømmer rundt efter en storm hvor vandet er mudret og den bruger sin ekkolokalisering kan den ikke opfange det og bliver så fanget i det, men det er heldigvis ikke så udbredt i danmark.
Kender du om projektet Ocean-clean-up og hvad synes du om det?
Ja, det gør jeg og jeg syntes det er godt at man har gjort så meget opmærksomhed på skrald i havet, men det med det nytter ikke noget, når det meste af skraldet er under vandet og på vandet"."Det er en illusion, at men tror man kan rense havene, men det er jo super fedt at det har skabt så meget opmærksomhed, det er jo vigtigste.
Deltager i, i nogle projekter med skrald i havet og hvad gør i for at bekæmpe skrald i havene?
Fx de alarmer, man kan sætte på et fiske net, der gør at den sender et signal tilbage til marsvin og sæler. Men vi har ikke gjort så meget for fisk, mest havpattedyr.
Har du nogle gode råd til hvordan vi kan hjælpe med skrald i havet?
Det vi kan gøre, er at oplyse folk og forbrugerne om skrald i havene, så kan man fx. bruge mindre emballage til sin madvarer, eller kan man genbruge fx. flasker, og så i det hele taget lade være med at smide skrald i havet.
Synes du at det er realistisk at hav- og kystnære økosystemer bliver beskyttet og forvaltet bæredygtigt for at undgå større negativ indvirkning, bl.a. ved at styrke deres modstandskraft og ved at genoprette dem for at opnå sunde og produktive have, inden 2020?
Ja, det er jo virkeligt vagt. Et eller andet sted, gør vi det jo allerede i Danmark.
Stort set alle vores kyster er fredet, så kan man jo lave kyst sikring, men det er primært for at vores sommerhuse ikke glider i havet. Men altså ude i havet, kan man jo gøre masser af ting. Fx. kan man lave kunstige sten og sten rev så der kommer et rigt fiskeliv, og det er vigtigt efter som man har bundtrawl.
Foto af: Oliver K. Mikkelsen
god artikkel!
Godt skrevet
Rigtigt fint gutter
godt arbejde