top of page
Forfatters billedeLaust/Mindegaard

Griselandbrug


Af Mette Bay Jørgensen & Kirstine Vous Pontoppidan


Frilands grise er grise der går udenfor, de må godt være født i en stald, men skal gå ude når de kan. Frilands grise er kort sagt, grise der går udenfor og bliver fodret med konventionelt foder uden animatisk fedt, der kan give mavesår.

En frilands gris skal have minimum 1,20 kvadratmeter pr. 100 kilo.

Frilands grise må ikke blive halekuperet.

Når de kommer på slagteriet skal de også slagtes samme dag som de ankommer.



Foto: Kirstine Vous Pontoppidan

Flere og flere konvertere til økologiske fødevarer. Danmark er også det land hvor man køber mest økologi i procenter. Det viser en rapport fra Det schweiziske forskningscenter Fibl. 10 % af danmarks fødevarer. Økologisk landsforening skriver “ salget af økovarer er steget fra syv millioner kroner til 8 millioner kroner i 2016” . Det gør de pga fare for sprøjtegift viser undersøgelser.


Vi har været ude og snakke med Anders Møller og Lise Rasmussen. Anders har været uddannet landmand siden 1987. Han har en større gård på Langeland hvor han driver et konventionelt griselandbrug. Lise som blev uddannet på den økologiske landbrugskole har en gård i Ballen - Vester Skerninge. Lise har et økologisk landbrug. grisene er dog frilandsgrise og ikke økologiske og da vi spørger indtil det forklarer hun det med “ hvis vi skulle have økologisk så skulle vi enten købe økologisk foder, og så så ville prisen blive en helt anden. Eller også skulle vi selv lave vores foder, men så skulle vi have sået noget andet på markerne, vi skulle have et blandningsanlæg, og det ville kræve noget andet arbejde så vi har valgt at beholde dem som friland. Selvom vi har overvejet det flere gange.”


De konventionelle grises foder - Foto: Kirstine Vous Pontoppidan

Konventionelt griselandbrug er grise der står på stad. Grisene bliver oftest født inde i en stald. De går så i nogle rum som er opdelt i “stier”, hos Anders går der cirka 25 smågrise i en sti. Smågrisene bliver vænnet fra når de er minimum 4 uger.


En anden grund til at det er en konventionel gris er, at de bliver fodret med foder fra en mark der kan være blevet sprøjtet, kært gylle på eller der er kommet gødning på.

Èn konventionel gris skal have minimum 0,65 kvadratmeter at gå på, når de vejer 100 kilo. 95 procent af alle de konventionelle grise bliver halekuperet.

En anden forskel er at når de kommer på slagteriet må de godt overnatte og blive slagtet dagen efter.



Anders laver ca 7800 grise om året, hvor lise laver ca 100 grise om året.

“Vi har to hold, et forårs og et efterårshold, hvor der er cirka 50 grise på hvert hold” fortæller Lise.


Her ses træ lægterne som grisene har som legetøj (i det konventionelle) - Foto: Kirstine Vous Pontoppidan

“ I år havde jeg dog lidt flere fordi at jeg kan beregne cirka hvor meget jeg kan sælge. I år havde jeg fx. en bod til både Heartland festivalen og en bod til det Fynske Dyrskue, det vidste jeg allerede i foråret jeg fik derfor lidt flere grise i år “ fortæller hun.

Hos Anders foregår det lidt anderledes, han får leveret et større læs grise ca 1 gang om måneden. Han sælger sine grise til slagteriet Danish Crown, som kommer og henter grise ca 1 gang om måneden. Derfor kan han altid få solgt sine grise

“vi har nogle træ lægter i staldene som de kan lege og bide i. Jeg holder af grisene men det samtidigt også en forretning som skal løbe rundt. Jeg vil gerne tage 3 grise ud af hver sti for at de kan få bedre plads, hvis forbrugeren vil betale for det. Hvis forbrugeren bare vil have en billig flæskesteg, jamen så er det dèt jeg laver. Men vil forbrugeren gerne betale lidt mere for dyrevelfærd så vil jeg også gerne gøre det. Det er det man kalder udbud og efterspørgsel.” Svarer anders da vi spørg ham hvad han gør for at opfylde grisenes naturlige adfærd.


De konventionelle grises foder - Foto: Kirstine Vous Pontoppidan

Da vi stiller Lise det samme spørgsmål svarer hun følgende. “Jamen jeg lukker mine grise på græs, de kan få lov til at rode i jorden, tage mudderbade og ligge i solen. Det syntes jeg at alle grise skulle have lov til.”

det schweiziske forskningscenter Fibl.

Økologisk landsforening skriver

Anders møller

Lise rasmussen





75 visninger2 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

2 comentarios


Emilia Kolmos
Emilia Kolmos
02 nov 2018

Godt skrevet

Me gusta

Laust Christensen
Laust Christensen
02 nov 2018

rigtig fint arbejde

Me gusta
bottom of page