top of page
  • Forfatters billedeLaust/Mindegaard

Sult er et problem der kan løses

Af: Sofie O. Reher & Liv N. Lauridsen


821 millioner mennesker sulter i

verden i dag, det kan skyldes tørke, miljøforringelse og krig.

Det er mest i lande hvor der er krig og konflikter, hvor folk bliver fattige og priserne for maden stiger. Det sker også ofte i lande med ekstreme klimaforhold, hvor det er for varmt til at dyrke og producere mad. Derfor har vi været inde og interviewe Ditte Kleif der er 25 år der har arbejdet for World Food Programme i 3 måneder, for at høre hvad de gør for at stoppe sulten.


"vi arbejder for at udrydde sult inden år 2030, som er FN's verdens mål" fortæller Ditte. World Food Programme hjælper lige omkring 90 millioner mennesker, ud af de 821 millioner mennesker der sulter. Det gør de i 83 lande over hele verden.


World Food Programme har eksisteret siden 1962, de har mange års erfaring og er dygtige til det de laver. “I rigtig lang tid har det gået i den rigtige retning, for eksempel i starten af 1990’erne, der var det 1 milliard mennesker der led af sult. I to årtier gik det faktisk rigtig godt, vi fik sænket det antal af mennesker der sultede, selvom verdensbefolkningen voksede, så i 2015 var der 777 millioner mennesker der sultede, men siden 2015 er antallet af folk der sulter steget igen.” forklarer Ditte.

Portræt af: Ditte Kleif, Foto af: Sofie O. Reher
“Grunden til det er, at der er store og kompliceret krige og konflikter, det er ikke fordi der er flere end der var engang, men det er fordi de er længere og sværere at løse.”

World Food Programme må kun arbejde i lande hvor de har fået tilladelse af regeringen. Nogen lande har brug for hjælp teknisk, for eksempel hvis vejene er ødelagte så kan de hjælpe dem med at få maden transporteret, og i andre lande rækker regeringen ud, og beder dem om at komme med decideret fødevarer, altså mad assistance."Nogle gange er vejene og landingsbanerne ødelagte og så må vi finde på anden måde at transporter ressourcerne. Så er man nødt til at være kreativ. For eksempel da der var jordskælv i Nepal, kunne man ikke komme ind i landet med bil eller fly, så vi havde bjergbestigere og æsler der kunne gå op af stejle bjerge til at komme med mad, til de mennesker der havde brug for det." fortæller Ditte. Hver dag året rundt har World Food Programme 92 fly i luften, 5000 lastbiler og 50 skibe som levere fødevarer og andre ressourcer."vores mandat er at hjælpe folk der er udsat for sult eller fejlernæring, og hungersnød i værste tilfælde." forklarer Ditte.

World Food Programme er verdens største humanitær organisation, de har 15.000 ansatte på verdensplan og 85% af dem er på landjorden i de udsatte lande, hvor de er med til at levere fødevare ud. I Danmark er der dog kun 6 ansatte.


World Food Programme arbejder primært for at stoppe sulten, men de arbejder også sammen med de andre FN organisationer,


"For at løse sult må man også kigge på ligestilling, og ordentlige uddannelser, og man bliver nød til at sørge for at folk ikke er fattige, for det hele hænger sammen. For at vi kan nå i mål med at udrydde sult, er vi nødt til at arbejde sammen”

Ditte forklarer, at sult er et problem, der godt kan løses, men det også kræver også den politiske vilje, og det kræver at man arbejder med oversagerne til sult, som eksempel kan være krig eller klimaforandringer.“At afskaffe sult inden år 2030 er et optimistisk mål, men vi tror stadig på det, for det kan godt lade sig gøre, det kræver bare at der er rigtig mange mennesker, der ændre deres indstillinger til, hvordan de gør ting.” siger Ditte.


World Food Programme består 100% af frivillige donationer “alle lande kan selv vælge om de vil donere penge til os, som vi kan arbejde for, og det gør vores arbejde meget svært, at vi ikke ved, hvor mange penge vi har fra år til år.” fortæller Ditte. Hvert år har World Food Programme 30% mindre penge at arbejde for end hvad de kunne tænke sig.


“Det behøver ikke engang at være dyrt at hjælpe” fortæller Ditte “man kan brødføde et barn for 3kr om dagen, voksne mennesker er dog lidt dyrere. Vi giver dem noget der hedder Højenergi kiks, de smager lidt som mariekiks, men vi har fyldt dem med proteiner og mineraler og det rigtige type fedt. Et barn på 5 år kan leve af tre pakker om dagen og det koster 3kr, så for bare 3kr kan man sørge for at et barn på 5 år har det godt. En ting er at de får mad nok til at føle sig mætte, men de får også den rigtige næring, der skal holde dem aktive og sørge for at de vokser og udvikler sig rigtigt.” forklarer Ditte.


“Hvis der egentlig er nok mad i landet, men det er for dyrt, så giver vi dem et slags mastercard i stedet for mad, så de selv kan købe deres mad. Det er et helt almindeligt “dankort” og så fører vi penge på hver måned, det er kun lige nok til at kunne klare sig, men de kan købe mad lokalt i supermarkeder som vi arbejder sammen med. Det er meget mere værdigt, vi vil jo alle sammen helst selv vælge hvad vi spiser. Det er også rigtig godt for økonomien i det land vi er i, fordi de tjener jo penge på det.” fortæller Ditte. Før man kan tale om at nogen sulter, skal man ikke have haft adgang til den næring man har haft brug for i et helt år, før det er det ikke sult man lider af som sådan.


“Vi arbejder meget med børnene, for hvis børn ikke får en god start på livet, kan de ikke vokse op og blive sunde og raske voksne, og det er en uoprettelig skade. Vi ved, at vi er klar til at rykke ud af et land, når børnene begynder at blive sunde og har det godt, og så sørger vi for, at der er en strategi så de bliver ved med at være sunde og raske. Nogle steder går der år før vi kommer derfra, fordi konflikterne er så langvarige, at vi simpelthen ikke kan trække os ud” fortæller Ditte.


Det er helt vildt tragisk men man skal også huske, at der er rigtig mange mennesker i verden der gør noget for at forhindre det. Hjælpen er på vej.

232 visninger3 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Griselandbrug

bottom of page