top of page
Forfatters billedeLaust/Mindegaard

Sundhed og trivsel blandt børn og unge.

Opdateret: 2. nov. 2018

Af Karen Mortensen og Sigrid Mondrup.


Foto af Karen Mortensen


Flere og flere børn og unge begynder at få stress og angst, der er et stort pres fra skoler og de sociale medier fortæller skolesundhedsplejerske Charlotte Leth.

Da hun var skolesundhedsplejerske for 12-15 år siden var det nogle helt andre problemer, men nu er det stress, angst og depression i en tidlig alder. Vi har også snakket med Danielle Louise Nørager Johansen, som siger “børn og unge begynder at bevæge sig mindre”

Allerede i 8. klasse er der mange unge der oplever et kæmpe pres fra deres skole og fra samfundet, og de bekymrer sig for det meste om deres fremtiden.

De unges besvarelser af spørgeskemaet og deres kommentarer bidrager med vigtige indsigter i, hvordan de unge oplever en hverdag under pres. Stor del af de unge beskriver, hvordan presset er relaterer til deres skolepræstationer og valg af uddannelse.


Charlotte er uddannet sygeplejerske, men

hun besluttede sig efterfølgende for at være skolesundhedsplejerske. Charlotte ville hellere være skolesundhedsplejerske fordi “ jeg føler jeg kommer hele vejen rundt” udtaler Charlotte

Vi var ude og interviewe Charlotte Leth,

Som er skolesundhedsplejerske på blandt andet Vester Skerninge friskole. Hun fortalte os om hendes arbejde, sundhed og trivsel.

Vi spurgte om hun møder mange børn og unge som ryger. “det er faldene for børn i folkeskolen, men på de videregående uddannelser er det begyndt at stige markant”

Charlotte fortalte også at, der er en stigende tendens til at unge får diabetes, stres, angst og depression, da vi spurgte om det var noget hun lagde mærke til. Charlotte udtalte “der er stort tendens til at unge piger for spiseforstyrrelse og, hvis der er en i klassen der f.eks får spiseforstyrrelse kan de andre desværre blive lidt for inspireret, og følge efter”


Når Charlotte møder deprimeret børn og unge, som er træt af at gå i skole, oplever hun tit at det har noget at gøre med familien, der hjemme.

Nogle gange er det fordi en af barnets forældre er syge, eller de føler sig ensomme. Det kan også tit være på grund af noget i skolen, som f.eks noget med læren, vennerne eller fagligt.


Foto af Karen Mortensen


Danielle er selv uddannet på SDU institut for idræt.

Det job hun har er, der mellem 5-10 ansatte på SDU, som også har.

Vi spurgte indtil emnet AHK ( Active Healthy Kids. )

AHK er et slags projekt, som 50 lande er en del af. Det de undersøger er procenten af, hvor aktive børn og unge der er i landene. Når de undersøger det kigger de også på de forskelige punkter, som de kan gøre mere ved f.eks aktivitet i skolen, fritids aktiviteter MM.


AHK startede i Canada, hvor de i 2014 fik 14 lande og 5 kontinenter med.

I 2016 var det blevet et mere kendt projekt, og det var faktisk også der Danmark kom med i projektet. På det tidspunkt var, der 38 lande og 6 kontinenter med.

Siden 2016 er der kommet 12 lande med, men ikke flere kontinenter.

Danielle fortalte os også at “ der er faktisk kun 48 lande ud af de 50, som bidrager”

Så de føler faktisk at der kun er 48 lande.


Den måde arbejderne for AHK hjælper børne er gennnem samfundet.

Når de får deres “karakter” hver andet år kan de se, hvor der skal gøres et arbejde.

Hvis de kan se at børne dyrker for lidt idræt prøver de måske at “ramme” børne igennem skolen skolerne, og på den.

AHK’s forhold til trivsel er godt, men det er ikke et af deres hovedpunkter.

Det skal forståes på den måde, at det ikke er et af de ting de giver “karakter” for.

Vi spurgte Danielle om de ser at børne for bedre trivsel af at lave idræt, hun svarede “ ja selvom at der ikke er det vi går op i, oplever vi klart at børne trivsel bedre”.

Danielle Louise Nørager Johansen arbejder på SDU inden får idræt.

Hun er selv glad for at dyrke sport og går selv flere gange om ungen til bla. yoga og beach volleyball.



39 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page